O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις για καθαρές πόλεις και οικισμούς

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

          Εάν αληθεύει αυτό που λέγεται, ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, τότε η αρχοντιά, μάλλον, απουσιάζει τελείως από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Και αυτό αποτελεί τεράστια ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, διότι, ενώ η καθαριότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ καθηκόντων της, τα σκουπίδια και η βρωμιά που υπάρχουν στους δρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους και στα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων του Δήμου, είναι άνευ προηγουμένου. Στους οικισμούς και στον κάμπο η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με τα σκουπίδια και τα μπάζα να δημιουργούν πληθώρα μικρών χωματερών. Ποτέ δεν είχε βρεθεί σε τόσο απελπιστική κατάσταση ο Δήμος στον τομέα αυτόν και είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αποκρύψει διότι το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Οι διοικούντες το Δήμο ή θεωρούν, ότι όλα έχουν καλώς, ή είναι ανίκανοι να επιλύσουν ένα θέμα, το οποίο υποβαθμίζει πολύ την ποιότητα ζωής των δημοτών.
       Κι όμως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με απλές και εύκολες κινήσεις, αρκεί βέβαια κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά, για να οργανώσει το σύστημα και να το ελέγχει, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και εποικοδομητικά.
         Ποία είναι αυτά, που πρέπει να γίνουν:
-    Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων και να έχουν σταθερή ημέρα και ώρα διέλευσης από κάθε γειτονιά. Είναι αδιανόητο να βλέπει κανείς τους κάδους απορριμμάτων ανοικτούς, γεμάτους μέχρι «πάνω», και την γύρω περιοχή με δεκάδες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, τα δε ποντίκια να κάνουν πανηγύρι. Η κατάσταση αυτή, εκτός από το άσχημο και απαράδεκτο θέαμα που παρουσιάζει, εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των πολιτών. ΕΑΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟΙ.
-      Να περνάνε τα απορριμματοφόρα από τους κεντρικούς δρόμους πριν αρχίσει η κίνηση των οχημάτων και των καταστημάτων. 
-      Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ - ΣΚΟΥΠΑ τα οποία απ’ ότι φαίνεται χρησιμοποιούνται μόνο στους δρόμους της λαϊκής. ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ για να σκουπίζουν όλους τους δρόμους. Γιατί άραγε  τόσο σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία του Δήμου μένουν ανεκμετάλλευτα τις περισσότερες ημέρες;
-      Να πλένονται και να απολυμαίνονται οι κάδοι απορριμμάτων κατά διαστήματα, για να προστατεύεται η υγεία των πολιτών (οι άπλυτοι γίνονται εστίες μολύνσεως) και για να μην υπάρχει δυσοσμία, η οποία ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι αφόρητη. Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΠΛΥΣΕΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ, οι κάδοι όμως είναι σχεδόν πάντα άπλυτοι. Πως λοιπόν διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών; Που είναι η μέριμνα και η φροντίδα της δημοτικής αρχής για τους δημότες;
      -      Να προσδιοριστούν χώροι στην περίμετρο των πόλεων και σε κοντινή απόσταση, και τουλάχιστον ένας σε κάθε οικισμό, όπου θα τοποθετηθούν μεταλλικά skipper, για να αποθέτουν οι δημότες σε άλλα ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά, και σε άλλα μπάζα. Εναλλακτικά αυτό μπορεί να γίνει στο έδαφος σε περιφραγμένους χώρους.
Με ειδικά μηχανήματα, τα οποία δεν κοστίζουν πολύ, τα μεν ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά θα μετατρέπονται σε πριονίδι ή pelets, τα δε μπάζα σε αμμοχάλικο. Με την διαδικασία αυτή απορρυπαίνεται ο κάμπος, απαλλάσσονται οι δημότες από τα παραπάνω αντικείμενα, και ταυτόχρονα προκύπτουν οικονομικά οφέλη για τον δήμο.
     -      Τέλος, για να προστατευθεί το περιβάλλον και για να κερδίζει ο Δήμος μεγάλα χρηματικά ποσά ετησίως, θα πρέπει ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ πολύ καλά το θέμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.  (Ο Δήμος της Ελευσίνας κερδίζει ετησίως 460.000 ευρώ από την διαδικασία της ανακύκλωσης). Ο τέως αντιδήμαρχος κ. Μαζιώτης ξεκίνησε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για την διαδικασία της ανακύκλωσης και την έβαλε σε καλό δρόμο. Δυστυχώς, όμως, η νέα διοίκηση του Δήμου, αντί να βελτιώσει το σύστημα και την διαδικασία, την έχει παραμελήσει τόσο πολύ, που έχει απογοητευτεί ο κόσμος από τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκτελείται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται πλέον διάκριση στους μπλέ κάδους της ανακύκλωσης και τα περισσότερα υλικά ανακύκλωσης  να καταλήγουν στην χωματερή.
        Τα οφέλη για τον δήμο, τους πολίτες και το περιβάλλον, που θα προκύψουν από την ανακύκλωση, είναι τα παρακάτω:
* Μείωση του όγκου και του βάρους των μεταφερόμενων σκουπιδιών.
* Μείωση προσωπικού και οχημάτων (δηλαδή λιγότερα καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά και έξοδα συντήρησης) που θα απαιτούνται για την περισυλλογή και την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής. Άρα εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο.
* Μείωση των χρημάτων που θα καταβάλει ο Δήμος στον ΕΔΣΝΑ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής, αφού πληρώνει αναλόγως με το βάρος των σκουπιδιών (45 ευρώ τον τόνο) που μεταφέρει εκεί. Άρα επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο.
* Εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή πρώτων υλών και για την μεταφορά τους.
* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
* Ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να δράσουν και να προστατεύσουν το περιβάλλον.
* Προστασία του περιβάλλοντος και επίδειξη σεβασμού προς τις επόμενες γενιές, αφού το περιβάλλον το δανειζόμαστε από αυτές.
* Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
            *  Προστασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
        Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πιο βασικό και κύριο μέλημα της κάθε δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη.
    Όσον αφορά στα θέματα της καθαριότητας οι προσφερόμενες από το Δήμο υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές. Οι πολίτες πληρώνουν κάθε δίμηνο με το λογαριασμό της ΔΕΗ και τέλη καθαριότητας και ηκεκτροφωτισμού, που αποδίδονται στο Δήμο. Επομένως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, ΟΙ ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ.

Γρηγόρης Σταμούλης 
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής  ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ