O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η αρνητική τοποθέτηση της κ.Κατερίνας Πιπιλή για τη Ρεβυθούσα

Στην 40η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της 2ης Αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε., στη Νήσο Ρεβυθούσα νότια της Πάχης Μεγάρων Νομού Αττικής.
Η κ. Κατερίνα Πιπιλή ως  Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, είχε την ακόλουθη τοποθέτηση:
Το θέμα της 2ης Αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, της εταιρείας ΔΕΣΦΑ ΑΕ, στη Νήσο Ρεβυθούσα νότια της Πάχης Μεγάρων Νομού Αττικής θέτει πολλά θέματα προς συζήτηση.
Ξεκινώντας με το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα, το εν λόγω νησί είχε την προτελευταία θέση στην επιλογή χωροθέτησης της δεξαμενής της ΔΕΣΦΑ A.E. της Ρεβυθούσας, διότι τα παράλληλα ρήγματα που υπάρχουν και προκλήθηκαν από την δημιουργία των κατασκευών της ΔΕΣΦΑ A.E. στη Νήσο Ρεβυθούσα έγιναν εντονότερα κατά την διάρκεια λειτουργίας της, με αποτέλεσμα να διακόπτουν την συνέχεια των γεωλογικών σχηματισμών σύμφωνα με γεωλογική τεκτονική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πορίσματα της μελέτης αγνοήθηκαν από την αρχή της εγκατάστασης και δεν ακολούθησε καμία έρευνα.

Το δεύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας της θάλασσας. Για την απόψυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου απορροφάται θερμοκρασία από την θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Ένα ακόμη περιβαλλοντικό πρόβλημα και με όποιες ακόμη προεκτάσεις έχει, είναι η προσέγγιση των μεγάλων φορτηγών πλοίων στην περιοχή και ο κίνδυνος ατυχήματος.
Βεβαίως δεν θα αναφερθώ και στις εγκληματικές ενδεχομένως συνέπειες της θραύσης μιας δεξαμενής, διότι αυτό το σενάριο θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή της γύρω περιοχής.
Θα πρέπει πάραυτα να υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων για τα ανύπαρκτα μέχρι σήμερα αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμο Μεγαρέων. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ μια είδους εξαγορά του Δήμου για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, αλλά μιλώ για τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά οφέλη των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Δεν είναι τυχαία η ιεράρχηση της ΔΕΣΦΑ A.E. σε υψηλή θέση στη λίστα προτεραιότητας των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως δεν είναι και τυχαίο λίγο πριν την συρροή των ιδιωτικοποιήσεων να έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια τέτοιου είδους μεγάλη επένδυση. Το δημόσιο δεν επιχειρεί να ξεφορτωθεί προβληματικές επιχειρήσεις αντιθέτως ωθεί τα πιο κερδοφόρα κρατικά μονοπώλια να μετατραπούνε σε ιδιωτικά και όταν οι προοπτικές τους είναι τόσο αισιόδοξες όπως το Αέριο.
Θα συμφωνούσα απόλυτα με όσα η ΔΕΣΦΑ A.E. αναφέρει στην ιστοσελίδα της σε συγκεκριμένο σημείο ότι δηλαδή «Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η ενέργεια αναδεικνύεται σε παράγοντα κλειδί για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής η ΔΕΣΦΑ A.E. ενισχύει μια από τις σπουδαιότερες ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά της σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας». Θα προσθέσω όμως εγώ δύο βασικές προϋποθέσεις που δεν αναφέρονται: η μια είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και την ανθρώπινη  ζωή και η δεύτερη είναι το όφελος της χώρας μας και όχι το κέρδος ιδιωτών επιχειρηματιών και ως εκ τούτου καταψηφίζω την εν λόγω μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Πηγή: www.megaritiko.blogspot.gr

Σημείωση από το Βουρκάρι: 
Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την 40η συνεδρίασή του η οποία έλαβε χώρα στις 21-12-2012 καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την ΜΠΕ για τις εργασίες αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.