O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στον εισαγγελέα η έκθεση της ΠΕΔΑ για τις αποχετεύσεις που χύνονται στο ρέμα Έξω Βρύσης!

Να διερευνήσει και να κλείσει τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης οι οποίες χύνονται στο σκεπαστό τμήμα του ρέματος Έξω Βρύσης – λόγω αρμοδιότητος – «συνιστάται» στον Δήμο Μεγαρέων από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.
Το θέμα ανακινήθηκε μετά από επιστολή την οποία έστειλε ο Δήμος Μεγαρέων, την 2/10/2013 στην ΠΕΔΑ ζητώντας να προβεί σε «άμεσο καθαρισμό του ρέματος Έξω Βρύσης, από λύματα που πέφτουν και προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και της υγείας των πολιτών».
Ταυτόχρονα ο Δήμος ενημερώνει την ΠΕΔΑ ότι εξειδικευμένο συνεργείο διερευνά την προέλευση των λυμάτων.
Πολλές οι διαμαρτυρίες εκ μέρους των περιοίκων για αποχετεύσεις που χύνονται στο σκεπασμένο τμήμα του ρέματος Έξω Βρύσης. Είναι σαφές ότι μεταξύ των περιοίκων βρίσκονται και αυτοί που βρωμίζουν
Σε απάντησή της η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Δήμου υπενθυμίζει στον Δήμο ότι οι Υπηρεσίες της ΠΕΔΑ έχουν προβεί σε καθαρισμό της κοίτης από τον Οκτώβριο του 2012 και ότι από τότε είχαν ενημερώσει τον Δήμο για την ευθύνη του για κλείσιμο των αποχετεύσεων οι οποίες χύνονται στο ρέμα.
Ενημερώνει επίσης ότι έχουν διενεργηθεί ψεκασμοί για τα κουνούπια καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Του αιτήματος του Δήμου ακολούθησε αυτοψία από την Υγειονομική Υπηρεσία της ΠΕΔΑ
Στον εισαγγελέα η έκθεση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΠΕΔΑ
Την 3/10/2013 η αρμόδια Υπηρεσία της ΠΕΔΑ έκανε υγειονομικό έλεγχο στην περιοχή στην οποία επισημαίνεται ότι ο Δήμος πρέπει «να προβεί σε κάθε δέουσα ενέργεια ώστε να καταργηθούν τυχόν παράνομες συνδέσεις ιδιωτών στους αγωγούς ομβρίων υδάτων».
Ο έλεγχος διαπίστωσε παραβάσεις (όντως χύνονται αποχετεύσεις το ρέμα) και η Περιφερειακή Ενότητα έστειλε την Έκθεση Υγειονομικής Παράβασης στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την δίωξη και την εφαρμογή ποινικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου.
Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΠΕΔΑ προς τον Δήμο Μεγαρέων 

Πηγή: www.megara.org