O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα ΥγροτόπωνΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ελευσίνα, 29/01/ 2014
Ταχ. Δ/νση:             Ταχ. Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρώων Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 005
210 5565116
Κώστας Μήτσης
mitsisk@patt.gov.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΗΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη αξιακή, κοινωνική, αλλά και περιβαλλοντική κρίση. Οι υγρότοποι της Ελλάδας επιβαρύνονται με φυτοφάρμακα και λύματα, με σκουπίδια, με τη λαθροθηρία, με τη μείωση των εκτάσεών τους για να καλλιεργηθούν ή για να κτιστούν, με τη ρύπανση των νερών, με τη φραγματοποίηση ποταμών, με την αποξήρανση ελών και λιμνών.
Η Δυτική Αττική έχει υγροτόπους ανεκτίμητης αξίας, που όμως καθημερινά απαξιώνονται αφού δεν τυγχάνουν του απαιτούμενου σεβασμού μας. Ειδικότερα, η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα (λ.χ. ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση, βιομηχανικές εγκαταστάσεις), τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!
Μετά τις άκρως επιτυχημένες δεντροφυτεύσεις και καθαρισμούς στο Βουρκάρι Μεγάρων από τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και τοπικούς φορείς, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής αναλαμβάνει μία ακόμη οικολογική πρωτοβουλία. 
Τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 10π.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, σας προσκαλούμε όλους στον καθαρισμό της λίμνης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
Η συγκέντρωση θα γίνει στο δασάκι μπροστά από τη λίμνη στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου. Με ρούχα εργασίας και τον απαραίτητο εξοπλισμό, εργαλεία κλαδέματος και κηπουρικής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παραμέληση της ελληνικής φύσης! 

Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών)
Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.α.
Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το 1974. Ωστόσο, η υποβάθμιση που έχει υποστεί διαχρονικά απαιτεί την ενεργοποίησή μας, προκειμένου να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της περιοχής  και οι επισκέπτες να εκτιμήσουν την αξία της. Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου χρειάζεται να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανσή της (έλεγχος των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων, ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ κ.α.) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.α.).

Βουρκάρι Μεγάρων
Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγρότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο, που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια.
Πλήθος μελετών τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάσωσή του. Χωρίς όμως θεσμοθετημένο ειδικό νομικό πλαίσιο για την προστασία του, ο υγρότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2013 η Π.Ε. Δυτικής Αττικής υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία δενδροφύτευση στον Υδροβιότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων δίνοντας ζωή σε 93,7 στρέμματα καμένης έκτασης. Περισσότεροι από 2.000 πολίτες, ανάμεσά τους μαθητές των σχολείων της Δυτικής Αττικής, εργαζόμενοι της Π.Ε.Δ.Α και του Δήμου Μεγάρων, εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της Αντιπεριφέρειας, μέλη Συλλόγων και πολλοί εθελοντές, φύτεψαν πάνω από 5.000 δενδρύλλια. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και πλήθος τοπικών φορέων συγκεντρώθηκαν στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι και αφού ξεβοτάνισαν, λίπαναν και φρόντισαν παλιά δενδρύλλια, φύτεψαν συνολικά 1.500 νέα δενδρύλλια σε αντικατάσταση των ξεραμένων.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
Είναι στο δικό μας χέρι, ως ενεργοί πολίτες, να αναδείξουμε την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.  Η Ελληνική Φύση με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, τη μοναδική ομορφιά του τοπίου και της θέας που προσφέρει, τα ιστορικά μνημεία που αρμονικά και με σεβασμό στο περιβάλλον έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αν προστατευτούν και αναδειχθούν με σεβασμό και υπευθυνότητα, μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας, στην προσέλκυση τουριστών, ερευνητών και κάθε φυσιολάτρη, καθώς και στην οικολογική διαπαιδαγώγηση των αυριανών πολιτών. Η ευθύνη είναι δική μας…

Σταυρούλα Δήμου,
Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής