O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Να προστατεύσουμε τα Γεράνεια και τις προοπτικές του τόπου μας...



ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΕΧΑΚΗ 56
115 25
Υπόψη συντονιστή κ. Σ. Κοκκινάκη

Μέγαρα, 6/11/2017


Κύριε Κοκκινάκη,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο έγκρισης (Α.Ε.Π.Ο) από την υπηρεσία σας, του αιτήματος της εταιρείας ΔΙΣΤΟΜΟ – ΔΕΛΦΟΙ Α.Π.Ε., για την διενέργεια γεωτρήσεων βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας.
Ως συντονιστικός φορέας συλλόγων, αλλά και ως πολίτες αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της περιοχής με κύριους άξονες την αγροτική παραγωγή, τον ήπιο οικοτουρισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την διάσωση και ανάδειξη των απειλούμενων περιοχών φυσικού κάλους, πρόσφατα τελεσφόρησε και ο οκταετής αγώνας του συντονιστικού φορέα μας και της Μεγαρικής κοινωνίας, με αποτέλεσα την ανακήρυξη της ευρύτερης περιοχής του υγρότοπου του Βουρκαρίου ως περιφερειακού πάρκου (Π.Δ. 72/31-3-2017).
Τα Γεράνεια είναι ο μοναδικός εναπομείνας πνεύμονας πρασίνου στην Δυτική Αττική και αρνούμαστε να παραδοθεί στις καταστρεπτικές εξορύξεις ορυχείων βωξίτη, αλλοιώνοντας ότι με κόπο και θυσίες καταφέραμε να προστατεύσουμε: το φυσικό περιβάλλον και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής των Γερανείων.
Μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή μας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στις παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και στις εναλλακτικού τύπου τουριστικές μορφές που ήδη πραγματοποιούνται στην περιοχή (πεζοπορίες, αναρρίχηση, θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός).

Η Μεγαρική κοινωνία, όπως έχει εκφραστεί απο την ομόγωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τις διακηρύξεις συλλόγων και φορέων, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την υλοποίηση σχεδίων μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στην περιοχή μας και θα αντισταθεί με όλα τα μέσα ενάντια σε ανάλογες προοπτικές.

Ο Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου