Ο όρος «Ανίερη Συμμαχία» χρησιμοποιήθηκε αρχικά ειρωνικά, εναντίον τής κατά τον 18ο αιώνα «Ιερής Συμμαχίας», την οποία είχαν συνάψει οι τότε Αυτοκρατορίες της Δυτικής Ευρώπης με την Ρωσική, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Παρόλο που αυτή η συμμαχία επικαλείται στα πρώτα άρθρα της την Χριστιανική Πίστη και την Αγία Τριάδα, στην συνέχεια δεν δίστασε να καταδικάσει την Ελληνική Επανάσταση και να συνταχθεί με τον Σουλτάνο. Αποκηρύσσοντας κάθε απελευθερωτικό κίνημα, που στηριζόταν στην κοινή εθνική ταυτότητα των επαναστατών, φοβούμενη την μετάδοση τέτοιων εθνικών επαναστάσεων και στις δικές της Αυτοκρατορίες. 

Σε κατοπινά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Theodore Roosevelt, το 1912, προκειμένου να περιγράψει την «ανίερη συμμαχία» μεταξύ διεφθαρμένων πολιτικών και διεφθαρμένων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ τότε.

Στις μέρες μας χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε συμμαχία, που θεωρείται αφύσικη, συνήθως μεταξύ φαινομενικά ανταγωνιστικών κομμάτων.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν και εδώ στα Μέγαρα, μια τέτοια «ανίερη συμμαχία», μεταξύ του συνδυασμού του Δημάρχου κύριου Σταμούλη και του Συνδυασμού του κύριου Μπερδελή. 

Αυτή η «συμμαχία», η οποία φαίνεται να λειτουργούσε καιρό τώρα, αποκαλύφθηκε στον Μεγαρικό λαό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτό, ο Δήμαρχος μας αποκάλυψε ότι σε αγαστή συνεργασία με τον κύριο Μπερδελή και υπό τον άψογο συντονισμό του κυρίου Πομώνη, η Προσφυγή του Δήμου στο ΣΤΕ εναντίον της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης από τις περιοχές μας, ήταν ένα «κόλπο», στο πλαίσιο μίας  «Αριστοτεχνικής Τακτικής», προκειμένου να διαπραγματευτούν αντισταθμιστικά οφέλη από πλεονεκτική θέση και να πετύχουν το μεγαλύτερο ποσό.

Τρία εκατομμύρια ήταν λοιπόν το ποσό αυτό το οποίο πέτυχε κατόπιν όλης αυτής της προσπάθειας που εξελίχτηκε σε βάθος σχεδόν τριών ετών. Παρακολουθήσαμε βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δήμαρχο να αναφέρεται στο ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων που είχε ο ίδιος αιτηθεί από την εταιρεία και να μας λέει ότι δική του πρόταση ήταν και εκεί μπορεί να γράψει ότι θέλει.

Προφανώς και μπορεί να γράψει ότι θέλει ο Δήμαρχος και να διεκδικήσει το μεγαλύτερο ποσό αντισταθμιστικών, και κανείς δεν θα είχε πρόβλημα με αυτό, αν αυτό δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Δήμαρχο ως επιχείρημα για να κάμψει τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης τότε, στην προοπτική να περάσει το καλώδιο από τις «ακατοίκητες» περιοχές μας, όπως ανέφερε στο δελτίο τύπου, που είχε τότε εκδώσει περιχαρής, για την αλλαγή όδευσης που είχε πετύχει σε προσωπική επαφή του με την εταιρεία. Και φυσικά αν δεν είχε και τότε ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στο ΣΤΕ.

Ενώ λοιπόν ο Δήμαρχος, έθεσε τον πήχη των αντισταθμιστικών στα δεκαέξι εκατομμύρια, ή κάπου εκεί, κατάφερε, σε συμμαχία και κατόπιν της «Αριστοτεχνικής Τεχνικής» που εφάρμοσε με του κύριους Μπερδελή και Πομώνη, να αποσπάσει το ιλιγγιώδες ποσό των τριών εκατομμυρίων. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων και των συλλόγων. Αδιαφορώντας για την προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣΤΕ οι Σύλλογοι, όχι για να μην γίνει το έργο, αλλά για να αλλάξει η όδευση και να μην περάσει από τις «ακατοίκητες» περιοχές τους.

Καταστρατηγήθηκε λοιπόν η έννοια της εμπιστοσύνης που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες στον Δήμαρχο και ορισμένους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να εργάζονται για το συμφέρον των πολιτών.

Καμία προσπάθεια συνεννόησης με τους συλλόγους και τους κατοίκους δεν έγινε, ούτε έστω για να κρατηθούν τα προσχήματα. Ενώ ακόμα και με τα λεφτά που θα πάρει ο Δήμος, κανένα αντισταθμιστικό έργο, δεν σχεδιάζεται στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει το καλώδιο, έστω και για να «χρυσωθεί το χάπι» όπως λέμε.

Ενώ, υπήρξαν Σύλλογοι, που ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν στην προσφυγή στο ΣΤΕ, υπαναχώρησαν αφού κατέθεσε προσφυγή ο Δήμος. Εξαπατημένοι νιώθουν αυτοί σήμερα από τον Δήμαρχο και τους «συμμάχους» του.

Ένα ακόμα επιχείρημα του Δημάρχου, προκειμένου να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση και την απόσυρση της προσφυγής, ήταν ότι όλοι οι άλλοι Δήμοι τα έχουν αποδεχτοί και οι μόνοι που ακόμα αντιστεκόμαστε, ωσάν ένα άλλο «γαλατικό χωριό», είμαστε εμείς. Μόνο που ακόμα και εμείς, οι πολίτες των Μεγάρων, ξέραμε ότι αυτοί οι Δήμοι κατέθεσαν προσφυγή μόνο για να διαπραγματευτούν τα αντισταθμιστικά, και εκεί κανένας σύλλογος δεν διαμαρτυρόταν και πολύ περισσότερο δεν κατέθεσε προσφυγή στο ΣΤΕ.

Είναι όμως αυτές οι αντιδράσεις και οι αγώνες, πιστεύω εγώ, που κρατούν από την εποχή της Χούντας, που δεν επέτρεψαν να βιομηχανοποιηθεί η περιοχή των Μεγάρων, όπως σχεδιάζεται από το 1960, και έχει κρατήσει έως και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα και το περιβάλλον που όλοι απολαμβάνουμε.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα πάρουμε αντισταθμιστικά, ανέφερε ο Δήμαρχος. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Στα εφτά χρόνια που διοικεί τον Δήμο, έχει λάβει πολλά. Αντισταθμιστικά είναι οι κάδοι που δωρίζει, κατά καιρούς, το χημικό εργοστάσιο του Φάνη, αντισταθμιστικά είναι η σκουπιδιάρα και οι κάδοι από τα ΕΛΠΕ και άλλα πολλά.

Ας μην ξεχνάμε ότι, με το νέο ΓΠΣ η περιοχή της παλαιάς Εθνικής Οδού από την Νέα Πέραμο έως και την είσοδο των Μεγάρων, που περικλείει και το χημικό εργοστάσιο του Φάνη, είναι πλέον Βιομηχανική Ζώνη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν σε ισχύ άδεια για κατασκευή εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στο Περιφερειακό Πάρκο «Βουρκάρι». Ας μην ξεχνάμε τα σχέδια της ΔΕΣΦΑ να μεταφέρει αέριο με φορτηγά. Ας μην ξεχνάμε το Βωξίτη, το ΧΥΤΥ στα ανενεργά νταμάρια της περιοχής, τις ανεμογεννήτριες και άλλα.

Σκεφτείτε μόνο πόσα αντισταθμιστικά θα πάρουμε και πόση ανάπτυξη θα χαρούμε όλοι μας.

Ο αγώνας για να αλλάξει όδευση λοιπόν το καλώδιο, αν χαθεί, χάνεται με ευθύνη του Δημάρχου και των συμμάχων του. Είναι μόνο μια μάχη στον πόλεμο που διεξάγεται σε επεισόδια από την εποχή της Χούντας για να μην Βιομηχανοποιηθούν τα Μέγαρα. Την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο τί να τους νοιάξει ένα ακόμα υπόγειο καλώδιο το οποίο δεν θα δημιουργεί ούτε οπτική όχληση, όπως λέει και ο Δήμαρχος, και θα πάρουν και αντισταθμιστικά; «Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται».

Δυστυχώς, αυτήν την «ανίερη συμμαχία» ενίσχυσε με την θετική του ψήφο ο συνδυασμός του κύριου Βαρελά, για λόγους τους οποίους όσο και αν προσπάθησα δεν τους κατάλαβα, ενώ με σχεδόν ταυτόσημο σκεπτικό και αιτιολογία οι υπόλοιποι  συνδυασμοί και ανεξάρτητοι σύμβουλοι ψήφισαν όχι, προκειμένου να μην επιτρέψουν στο Δήμαρχο να αποσύρει την προσφυγή στο ΣΤΕ, όπως ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει εφόσον εγκριθεί η ακύρωση της απόφασης 90/2020.

Τίμησαν λοιπόν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των Συλλόγων και δεν τους εγκατέλειψαν μόνους τους στον αγώνα που δίνουν, ενώ ο Κύριος Μακρυγιάννης ζήτησε από τον Δήμαρχο, όχι μόνο να μην αποσύρει την προσφυγή αλλά να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν τα έργα, και καταψήφισε. Όπως πολλές φορές είχε πει ο Δήμαρχος ότι θα κάνει, στα πλαίσια εφαρμογής της «Αριστοτεχνικής Τακτικής» του βέβαια, όπως μάθαμε εκ των υστέρων.

Εγώ ως πολίτης και αναρμόδιος, δεν ξέρω αν το καλώδιο κάνει κακό στην υγεία μας ή όχι. Ιδιαίτερα η μακροπρόθεσμη έκθεσή μας στην ακτινοβολία του. Ελπίζω πραγματικά να μην κάνει. 

- Ξέρω όμως ότι όλοι οι επιστήμονες που ήρθαν στην ημερίδα για το καλώδιο, όλοι είπαν, και σωστά, ότι θα βάλουν την υπογραφή τους για την ακτινοβολία που θα εκπέμπει το καλώδιο, όχι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του ανθρώπου, αφού κατασκευαστεί και πάρουν μετρήσεις.

- Ξέρω ότι ο Δημόκριτος, στην έκθεσή του στην ΜΠΕ του έργου, λέει ακριβώς το ίδιο και θεωρεί ότι οι μετρήσεις θα είναι εντός ορίων εφόσον τηρηθούν οι προβλέψεις της ΜΠΕ.

- Ξέρω ότι οι προβλέψεις της ΜΠΕ για την κατασκευή του έργου, προκειμένου η ακτινοβολία να είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων για την υγεία του ανθρώπου, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ. Αλλά αυτό δεν τον ενδιαφέρει τον Δήμαρχο.

- Ξέρω ότι ο Δήμος παρανόμως εξέδωσε άδεια για εργασίες στην Πάχη και την πήρε πίσω όταν αυτό αποκαλύφτηκε.

- Ξέρω ότι το καλώδιο στην ξηρά, θα είναι κομμένο και συνδεδεμένο εντός επισκέψιμου φρεατίου κάθε οχτακόσια μέτρα, για λόγους οικονομίας σε τυχόν βλάβη. Σε αυτό το φρεάτιο λοιπόν, το καλώδιο δεν μονώνεται με κανένα τρόπο.

- Ξέρω επίσης, ότι δεν υπάρχει μελέτη κατασκευής του έργου που να λαμβάνει υπόψιν το ιδιαίτερο μορφολογικό αποτύπωμα της περιοχής.

Το καλώδιο, «ανοίγει έναν δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα καλώδια» και παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως είπε και ο κύριος Στρατούρης στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε.

Η άποψή μου είναι, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με τα τρία εκατομμύρια, αντισταθμιστικά, ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές. Η σημερινή Διοίκηση, δυστυχώς, στα εφτά χρόνια που διοικεί αυτόν τον τόπο, μόνο χρέη κατάφερε να συσσωρεύσει. Κανένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα δεν σχεδίασε και πολύ περισσότερο δεν υλοποίησε. Αυτή η «ανίερη συμμαχία» και αυτά τα αντισταθμιστικά, φαίνεται να είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να γαντζωθεί στην εξουσία, ο Δήμαρχος και ο συνδυασμός του.

Ο Δήμαρχος και οι «σύμμαχοι» του, θα προσέφεραν υπηρεσία στον τόπο, αν αντί να προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσον να παραμείνουν στην εξουσία και στα πράγματα, να φρόντιζαν να παραδώσουν στους νεότερους των συνδυασμών τους. Αντί αυτό τους διέγραψαν, τους εξανάγκασαν σε αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και αποχές.

Δημιουργούν έτσι την αίσθηση, κατά την άποψη μου, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, ναι μεν η κληρονομιά τους, αλλά όχι με την έννοια της πολιτικής κληρονομιάς και της υστεροφημίας.

«Ο κόσμος θα πει ότι τα πήραμε» ήταν  η φράση που χρησιμοποίησε ο κύριος Κουμπέτσος στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε. «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Οι Σύλλογοι και με την ΠανΜεγαρική ένωση Συλλόγων, συνεχίζουν τον αγώνα τους, για την αλλαγή της όδευσης, εκτός κατοικημένων περιοχών. Θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν τα έργα. Τα σταμάτησαν έστω και προσωρινά, όταν αποκάλυψαν την παράνομη χορήγηση άδειας από τον Δήμο για εργασίες στην Πάχη.

Αγωνίζονται να αναδείξουν την αναξιοπιστία της εταιρείας, η οποία δεν εκτελεί το έργο σύμφωνα με την ΜΠΕ, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων. Όπως είπε και αιτιολόγησε ο κύριος Παρασκευάς στο Δημοτικό Συμβούλιο, και καταψήφισε.

Θα συμμετέχουμε λοιπόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από την Κοινωνία Πάχης στην είσοδο της Πάχης, αυτήν την Κυριακή, στις 10:00πμ.

Εμείς οι σύλλογοι, και με την ΠανΜεγαρική Ένωση Συλλόγων, αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη με σχέδιο το οποίο θα προέρχεται από εμάς, τους πολίτες, τους φορείς, την διοίκηση, και όχι από τις εταιρείες.

Με σχέδιο που θα θέτει σε προτεραιότητα την πρόοδο και την υγεία όλων των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.

Η δική μας «Ιερή Συμμαχία» είναι συμμαχία ζωής και όχι συμφέροντος.

 

Αντώνης Βόγκλης

Πρόεδρος Συλλόγου  Αγίας Τριάδας

Μέλος Προσωρινού Συντονιστικού ΠανΜεγαρικής Ένωσης Συλλόγων