O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

«Μέγαρα 1974»: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων "Ο Θέογνις", την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 9μμ!

«Μέγαρα 1974»

Προβολή του ιστορικού βραβευμένου ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των κατοίκων των Μεγάρων για την Γη και την Ελευθερία!

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στις 9μμ, στον Θέογνι


Τα «Μέγαρα» έχουν χαρακτηριστεί ως το πρώτο «οικολογικό ντοκιμαντέρ» για τον ξεσηκωμό των Μεγαριτών ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου.
Η αντίσταση των κατοίκων των Μεγάρων και η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση κατά της δικτατορίας, και τα «Μέγαρα» έμειναν στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα ντοκιμαντέρ καθώς και ως ένα επίκαιρο μιας άλλης μορφής αντιδικτατορικού αγώνα.
 
Στα τέλη του 1968, οι πραξικοπηματίες διαπραγματεύονται με τον Αριστοτέλη Ωνάση το σχέδιο «Ω», δηλαδή την κατασκευή και εκμετάλλευση του τρίτου για τη χώρα συγκροτήματος διυλιστηρίων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, στις περιοχές Πάχη (Βασιλικά) και Λάκκα Καλογήρου των Μεγάρων. Το σχέδιο αφορά σε μια τεράστια για την εποχή επένδυση ύψους 400-500 εκατ. δολαρίων.
Οι παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής οδηγούν τελικά την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Στραν Α.Ε. του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, το 1972. Η σχετική σύμβαση καταγγέλθηκε, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, το 1977.

Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης
Φωτογραφία, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης

Βραβεία:
FIPRESCI Award, Berlin Film Forum International of the Young Cinema (1974)
Best Production Award, Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema (1974)