O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

το megara press σχολιάζει τη συζήτηση στο ΔΣ για το σχέδιο ΠΔ για το Βουρκάρι






Σε ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη του Πάσχα 27 Απριλίου. Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε το Βουρκάρι και την γνωμοδότηση του δήμου μας προς τον Οργανισμό της Αθήνας για το σχέδιο Προεδρικού Διαταγμάτος που λυτρώνει τον υγροβιότοπο από τις βιοτεχνίες και επαναφέρει την περιοχή στην φυσική της μορφή.
Η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, που να σημειωθεί ότι είχε μοιραστεί σε όλους τους συμβούλους, φέρει μεγάλη ευθύνη για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Ο κ. Μαρινάκης κρατούσε στα χέρια του δική του εισήγηση η οποία ήταν κατά πολύ σύμφωνη με το προεδρικό διάταγμα και μέσα στο πνεύμα αυτών που το σχεδίασαν. Δηλαδή υπέρ της προστασίας της περιοχής. Θα έπρεπε όμως αυτό να το ήξεραν από πριν οι υπόλοιποι σύμβουλοι κυρίως της αντιπολίτευσης όχι για να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι, αφού η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας προφανώς τους ανάγκασε να προσχεδιάσουν κάποια από τα λεγόμενα τους σε συμπιεσμένο χρόνο, αλλά για να εισέλθουν στην αίθουσα με λιγότερη ορμή...
Λίγο πιο κάτω αναρτήσαμε κείμενο του "Φορέα" που σχολιάζει το τι έγινε στην αίθουσα καταθέτωντας παράλληλα και προτάσεις πάνω στο σχέδιο του Π.Δ. Καλό είναι να διαβαστεί από όλους τους ενδιαφερόμενους για να έχουν άποψη.
Εμείς παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν 2 στρατόπεδα. Από την μία είναι όσοι στηρίζουν το σχέδιο Προεδρικού Διαταγμάτος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό, και από την άλλη αυτοί που θέλουν η περιοχή να παραμείνει βιομηχανική με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ο κ. Μαρινάκης βρίσκεται στους πρώτους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα.
Ειπώθηκε ότι δεν μπορεί η εισήγηση της υπηρεσίας να είναι διαφορετική από του Δημάρχου. Δηλαδή ο δήμος πρέπει να παρουσιάσει κοινή εισήγηση. Αυτό αναφέρθηκε αρχικά από τον κ. Σταμούλη που στον λόγο του ζήτησε πρώτα να ακούσει φορείς και πολίτες πριν καταθέσει την πρόταση του.
Υπάρχει κάποιος ειδικός που να γνωρίζει ποιό είναι το σωστό; Για να λυθεί η απορία του γράφοντος αλλά και όλων όσων την έχουν. Το αν είναι πρέπον ή όχι αυτό θα το κρίνει ο λαός όπως ο λαός κρίνει όλους τους συμβούλους και φυσικά και τον κ. Σταμούλη.
Πάντως προς ψήφιση θα έμπαινε η εισήγηση του Δημάρχου, και αυτό είναι που μετράει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση κατά την εκτίμησή μας προσβάλλει τον δήμο Μεγαρέων. Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση στο σχέδιο νόμου μπορεί να μην ληφθεί υπόψη από τον Οργανισμό της Αθήνας, κάτι που βρίσκει πολλούς να διαφωνούν με αυτό. Όταν όμως αντί γνωμοδότησης στέλνετε μία απόφαση που ζητά περιβαλλοντική μελέτη (προφανώς εννοείται συγκροτημένη γιατί από μέλετες έχουμε πολλές να είμαστε καλα!) σε έναν οργανισμό που είναι αδιανόητο να μην έχει λάβει υπόψη του τις υπάρχουσες μελέτες, τότε κινδυνεύουμε να γίνουμε περίγελος.

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ...
Από τους λόγους όσων μίλησαν, συμβούλων και μή, αντιλαμβάνεται ο ακροατής την κατάσταση που επικρατεί και τις προθέσεις του κάθε ομιλητή. Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς που στήριξε ανοικτά τον δήμαρχο. Η θέση του ήταν σημαντική και αναμενόμενη σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες του ίδιου και του συνδυασμού. Γι' αυτούς που η στάση τους ήταν περισσότερο ή λιγότερο υπερ του η περιοχή να παραμείνει βιομηχανική θα τους κρίνει η ιστορία. Σε πιο σύντομο χρόνο όμως μπορούν να τους κρίνουν οι πολίτες - ψηφοφόροι μέσα από βίντεο που ελπίζουμε να προβάλλει τοmegaratv.gr.
Συμπερασματικά, αυτό που πρέπει να ευχαριστεί όσους αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για το Βουρκάρι και το ιστορικό τείχος είναι ότι σε αυτό το κομβικό σημείο για την υπόθεση η δημοτική διοίκηση ξεκάθαρα τάσσεται υπερ της προστασίας της περιοχής. Αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι πολιτική, δηλαδή ανούσια