O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

για τη χωματερή και την διαχείριση των απορριμμάτων



Είναι θετικό το γεγονός ότι έχει μπει ένα τέλος στην αθλιότητα της χωματερής. Αυτό βέβαια έγινε με πίεση από την Ευρώπη και κατόπιν απειλών για υπέρογκα πρόστιμα. Έστω κι έτσι όμως, έγινε. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των επιπτώσεων της χωματερής στον Μεγαρικό κάμπο και θα αποκατασταθεί το τοπίο.
Ευτυχώς, ίσως στο παρά πέντε, η χωματερή έκλεισε. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχει προλάβει να καταστρέψει το υπέδαφος και την αγροτική παραγωγή της περιοχής...

Βέβαια αυτό δεν λύνει και το ζήτημα του τρόπου διάθεσης των απορριμμάτων. Μεγάλα συμφέροντα καραδοκούν για να επιβάλλουν λύσεις περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορες.
Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις τους για την βέλτιστη μέθοδο εκμετάλλευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων. Το vourkari έχει κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις (δείτε εδώ).
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει χρονίσει. Πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις. Οικολογικά και οικονομικά συμφέρουσες.