O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Νέα κινητοποίηση για τις ιχθυοκαλλιέργειες το Σάββατο 28/7/2012




ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0138 / 18-07-2012


Θέμα: Νέα κινητοποίηση για τις ιχθυοκαλλιέργειες το Σάββατο 28/7/2012


Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, καλούν τους πολίτες του Δήμου να συμμετάσχουν στη νέα δυναμική κινητοποίηση που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς της περιοχής, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση "Κάτω Αλώνι" Μεγάρων.

Η νέα κινητοποίηση του Δήμου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουλίου, στο ίδιο σημείο, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, στο ύψος όπου προγραμματίζεται να λειτουργήσει η εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο σιδηροδρομικό φυλάκιο, στις 10.00 το πρωί.

Και η νέα κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου αγώνα που διεξάγει ο Δήμος Μεγαρέων για να αποτρέψει τη λειτουργία της εγκατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Η. Λιακόπουλο, για την εσπευσμένη απόφασή του να δώσει άδεια στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ είχε ήδη προηγηθεί αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προτού εκδοθεί η απόφαση στο Εθνικό Χωροταξικό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και κυρίως να δώσει την έγκρισή του για εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών σε μία περιοχή που σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνα -Αττική 2021 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου γεωμορφολογικού και τοπιακού χαρακτήρα.

Η Διοίκηση του Δήμου, χαρακτηρίζει απολύτως δίκαιο το αίτημα να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών από την συγκεκριμένη περιοχή και ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη διεκδίκηση προκειμένου να αποτρέψει τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Ταυτόχρονα με το κάλεσμα προς τους πολίτες για τη νέα δυναμική κινητοποίηση η Διοίκηση του Δήμου επαναλαμβάνει ότι σε μία τέτοια παλλαϊκή διεκδίκηση οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η ευκολία με την οποία διατυπώνονται ισοπεδωτικές απόψεις που διαμορφώνουν κλίμα ηττοπάθειας, κρίνονται τουλάχιστον ως ανεπίκαιρες.

Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι η διεκδίκηση των πολιτών είναι ουσιαστική και έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που το θέμα της ακύρωσης της απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλου, βρίσκεται για ακύρωση στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του Δήμου Μεγαρέων.

Επίσης η Διοίκηση του Δήμου είναι αναγκασμένη να υπενθυμίσει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή στη νέα Διοίκηση η πρόθεση του επιχειρηματία να προχωρήσει στις εργασίες για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών:

• Κατήγγειλε την έναρξη των εργασιών από την πρώτη στιγμή στις αρμόδιες αρχές
• Κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
• Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο γραφείο του Δήμαρχου με τους επικεφαλής των Συνδυασμών όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει κοινή και οργανωμένη αντίδραση και συντονισμός των δράσεων
• Ο Δήμαρχος Μεγαρέων σε επιτόπια αυτοψία στο χώρο, επικοινώνησε με την Εισαγγελία για να καταγραφεί επίσημα η διαμαρτυρία και για τη διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία αλλά επίσης και να ενημερώσει για την αρνητική στάση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας στις επίσημες καταγγελίες του Δήμου για την έναρξη των εργασιών
• Σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, ο Δήμαρχος Μεγαρέων παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να λειτουργήσει η εγκατάσταση και έλαβε τη στήριξη της Αντιπεριφερειάρχου κ. Σταυρούλας Δήμου.
• Προχωρά σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
• Με την παρουσία και την τοποθέτηση του στην ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα συνέβαλλε στη λήψη ομόφωνης απόφασης ακύρωσης της ισχύουσας ΚΥΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ι. Μαρινάκης, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει τη λειτουργία της εγκατάστασης και καλεί του πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.