O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης στο Πέραμα Μεγάρων!


Με την κατωτέρω επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον σύλλογο Αναγέννηση Περάματος Μεγάρων και την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Δυτ. Αττικής), ολοκληρώνεται το βασικό στάδιο των προαπαρασκευαστικών ενεργειών για την αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος.

Ολόκληρη η σχετική επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Απομένει πλέον η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης αναδάσωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και ευελπιστούμε ότι πράγματι, αυτή την φυτευτική περίοδο που ξεκινάει το Φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθεί επιτέλους η πολυπόθητη αναδάσωση-αποκατάσταση του καμένου περιαστικού λόφου του Περάματος, που εκτός των άλλων χρησιμεύει και για φώλιασμα αρκετών ειδών πτηνών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο στο Βουρκάρι για ξεκούραση και τροφοληψία, ιδιαίτερα κατά τη μεταναστευτική περίοδο.

Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης:
Να θυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή, ότι από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών, αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα -κυρίως γραφειοκρατικά- εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης) για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης.

Τον Μάρτιο του 2012 μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου στο γραφείο της στην Ελευσίνα, με κυρίαρχο θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους στο Πέραμα.


Από τη συνάντηση με την Αντιπερειφερειάρχη Δυτ. Αττικής (Φωτογραφικό αρχείο vourkari.blogspot)

Στην εν λόγω συνάντηση, που είχε διεξαχθεί σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, παρουσία επίσης του Προϊστάμενου της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτού Ε. και του Ειδικού Συμβούλου κ. Μήτση Κ., η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις έως τότε σχετικές ενέργειές μας και τα αποτελέσματά τους, δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Περιφέρεια την εγκεκριμένη Μελέτη Αναδάσωσης της περιοχής Περάματος Μεγάρων την φυτευτική περίοδο του Φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ειλικρινή πρόθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα.

Η κα Δήμου είχε προτείνει επιπρόσθετα, να πραγματοποιηθεί προηγουμένως η σχετική δημοσιοποίηση της δράσης αυτής από την Περιφέρεια και τον Δήμο Μεγαρέων,μέσω του τύπου και των ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί παράλληλα σε «περιβαλλοντική γιορτή» ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τόσο την Εκκλησία της Ελλάδος που έδωσε τη σχετική άδεια όσο και την Περιφέρεια Αττικής που θα είναι ο Φορέας υλοποίησης της αναδάσωσης αυτής και υποσχόμαστε να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχία της.


Από τη φωτιά στο Πέραμα τον Ιουλ. του 2008
(Φωτογραφικό αρχείο vourkari.blogspot)