O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Δελτία Τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ.ΔΤ: 0146/24-07-2012

Θέμα: Πλήρης ανακαίνιση 5 παιδικών χαρών και κατασκευή μιας νέας

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων παραμένοντας πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις δείχνει την ευαισθησία της προς όλες τις ηλικιακές ομάδες του Δήμου, αλλά κυρίως προς τις πιο ευαίσθητες εξ' αυτών. Έτσι μετά τη διασφάλιση 4.376.500 ευρώ για την κατασκευή Γηροκομείου για τους γηραιότερους συμπολίτες μας, πια ήταν η ώρα να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις ώστε να γίνουν καλύτερες και πιο χαρούμενες οι στιγμές διαβίωσης των ¨μικρών¨ συμπολιτών μας.

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως εντός του 2012 θα ανακαινισθούν πλήρως 7 παιδικές χαρές εντός των διοικητικών μας ορίων. Μετά από συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες εκ μέρους της διοίκησης εγκρίθηκαν 443.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης 5 παιδικών χαρών στον Δήμο Μεγάρων, αλλά και η κατασκευή μιας νέας.

Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας και της εγρήγορσης της διοίκησης, καθώς και των υπηρεσιών του Δήμου, είναι ότι ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015" του Πράσινου Ταμείου μας διαβιβάσθηκε στα μέσα Μαΐου, η πρόταση του Δήμου μας στάλθηκε στις 28-5-2012, δηλαδή ελάχιστες μέρες μετά, και η απόφαση ένταξης των παιδικών χαρών του Δήμου ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ταμείου στις 12 Ιουλίου του 2012. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ο Δήμος μας είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα κριτήρια και στις απαιτήσεις κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου όσο πιεστικές και αν είναι αυτές.

Η ανάπλαση επιβάλλεται, έτσι ώστε να εναρμονιστούν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, ώστε να αλλάξουν τα παιχνίδια με νέα πιστοποιημένα, το δάπεδο από καουτσούκ με έντονα αντικραδασμικές ιδιότητες, να ενισχυθεί ο φωτισμός, να συμπληρωθεί όπου απαιτείται το πράσινο, να βελτιωθεί η περίφραξη και οι υποδομές υποστήριξης τους όπως τα παγκάκια, κ.ά.

Οι παιδικές χαρές οι οποίες αναπλάθονται είναι:
• Παιδική χαρά Πάχης, Ε=339,45μ2
• Παιδική χαρά Βαρέας πλησίον Ναού ‘Αγ. Νικολάου’ Ε=585,77μ2
• Παιδική χαρά Βαρέας πλησίον ‘Puzzle’ Ε=369,14μ2
• Παιδική χαρά επί της οδού Σπ. Καραγιώργου Ε=133,25μ2
• Παιδική χαρά επί των οδών 25ης Μαρτίου και Περάμου στην Ν. Πέραμο, Ε=927,00μ2(ανατολικά του Δημαρχείου της Νέας Περάμου η οποία πέρα από την ανακαίνιση θα διαπλατυνθεί με την τελική νέα έκταση της πια να είναι περίπου ένα στρέμμα.)
• Παιδική χαρά επί των οδών Κοραή και Συλημβρίας, Ε=1.047μ2. Η τελευταία αυτή παιδική χαρά που θα χρηματοδοτηθεί δεν είναι όμως κάποια που πρόκειται να ανακαινισθεί, αλλά μια νέα που θα κατασκευασθεί από το μηδέν. Εκεί, στο χώρο των παλιών δεξαμενών της Ερκίδος, σε ένα σημείο της πόλης εγκαταλελειμένο επί σειρά ετών θα τοποθετηθούν τα απαιτούμενα παιχνίδια, τα οποία θα περιστοιχιστούν από χλοοτάπητα και ικανή ποσότητα φυτών και δέντρων.

Αυτό επίσης δείχνει την επιμονή της διοίκησης να ¨πρασινίσει¨ όσα περισσότερα τμήματα των πόλεων είναι εφικτό, όπως είχε προαναγγείλει από την αρχή της θητείας της και φυσικά πιστή στις δεσμεύσεις της εφαρμόζει. Όλες οι εργασίες σε αυτές τις 6 παιδικές χαρές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Η διοίκηση του Δήμου όμως δεν έμεινε εδώ, αλλά ήδη δημοπράτησε την ανάπλαση της κεντρικής παιδικής χαράς της Νέας Περάμου, έργο που μάλιστα θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός των προσεχών ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του Δήμου επέδειξε και μία επιπλέον ευαισθησία για να ενταχθούν τα έργα αυτά, καθώς ο ίδιος ο Δήμαρχος εξαρχής θεώρησε και ως προσωπικό του «στοίχημα» την υλοποίηση των αναπλάσεων αυτών, για τον λόγο ότι ο βασικός αποδέκτης είναι κυρίως τα μικρά παιδιά, και το όποιο όφελος από τις ενέργειες της Διοίκησης θα κατέληγε σε αυτά. Η ψυχαγωγία και η ευχαρίστηση των παιδιών -ειδικά σήμερα που διανύουμε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή λόγω της τρέχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας- αποτελεί έναν στόχο που ικανοποιεί ιδιαίτερα τόσο τα παιδιά τα ίδια και τους γονείς όσο και την Διοίκηση του Δήμου ηθικά.

Μάλιστα στις άμεσες προθέσεις τις Διοίκησης είναι και η ανάπλαση όλων των παιδικών χαρών εκτός σχεδίου πόλεως οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί με ιδίους πόρους και ίδια μέσα, καθώς και με την μεταφορά όλων των κατάλληλων για χρήση πιστοποιημένων οργάνων που θα έχουν αφαιρεθεί από τις παιδικές χαρές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Έτσι αυτά τα όργανα έπειτα από την απαραίτητη συντήρησή τους θα παραμείνουν λειτουργικά και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία.

Η Διοίκηση του Δήμου είναι ιδιαιτέρως ευτυχής βλέποντας ότι το σχέδιό της να προσφέρει υπηρεσίες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στέφεται ως στιγμής με μεγάλη επιτυχία.


----------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ.ΔΤ: 0136/17-7-2012

Θέμα: Παραδόθηκε η Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία στο «Ακρογιάλι»

Παραδόθηκε από το Δήμαρχο Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη στην Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου η μελέτη για την κατασκευή του έργου δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή «Ακρογιάλι».

Ο Δήμος Μεγαρέων ανέλαβε την πρωτοβουλία και προχώρησε στην σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης προκειμένου να επιταχύνει και να διευκολύνει το έργο της Περιφέρειας και να συμβάλει στην προώθηση του φακέλου στα υπό ένταξη έργα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η Διοίκηση του Δήμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, καθώς η ένταξή του, η κατασκευή και η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει αποφασιστικά στην οριστική απομάκρυνση κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στην Νέα Πέραμο ανάλογων με τις μεγάλες πλημμύρες οι οποίες έπληξαν την περιοχή το 1999.

Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, συνοδεία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιώργου Κουμπέτσου, επισκέφτηκαν το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και παρέδωσαν τη μελέτη στην κ. Δήμου.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Δήμου απευθυνόμενη στο Δήμαρχο κ. Μαρινάκη, τον ευχαρίστησε για την εκπόνηση της μελέτης και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προώθησης του φακέλου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Νέας Περάμου, για το οποίο η Διοίκηση του Δήμου βρίσκεται σε διαρκή αγώνα για την διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Η σημασία του έργου και η ανάγκη ολοκλήρωσής του, αναγκάζουν τη διοίκηση του Δήμου, να προχωρά στην τμηματική κατασκευή του, με στόχο την οριστική και πλήρη αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Περάμου.

Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να ολοκληρωθεί το ζωτικής σημασίας έργο για την πόλη της Νέας Περάμου.