για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
κι όμως, κυκλοφορούν ανάμεσα μας! ένα σημείωμα
Σταδίου 19-21 Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου.
Αυτό είναι ένα από τα 9 διατηρητέα ιστορικά κτήρια της Αθήνας που χθες παραδόθηκαν στις φλόγες από ανεγκέφαλους εγκληματίες. Το κτήριο στέγαζε έναν από τους ομορφότερους κινηματογράφους στην Ευρώπη. Η φασιστικής έμπνευσης επίθεση μας γέμισε θλίψη και οργή.
Θλίψη και αηδία γιατί ανάμεσα μας κυκλοφορούν αυτά τα ανθρώπινα υποπαράγωγα που ταυτίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό με τα σκουπίδια -υλικά και πνευματικά, που παράγουν τα ίδια .
Οργή, γιατί ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός (Προστασίας του Πολίτη! ...που να μη βασκαθεί) παραμένει ακόμα στη θέση του.
Στην Ιαπωνία ο αντίστοιχος Υπουργός θα έκανε δημοσίως χαρακίρι. Σε μια πολιτισμένη Ευρωπαική πρωτεύουσα θα παραιτείτο την επομένη.
Μα εδώ μιλάμε για Υπουργάρα! Ο κ.Παπουτσής! (ναι, αυτός που μας έχει δωρήσει το αγκυροβόλιο στη Ρεβυθούσα και έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τους κατοίκους αυτού του δήμου και τον δήμαρχο).
Είναι και αυτή μια όψη της εθνικής μας κρίσης. Ίσως η σημαντικότερη.
Πολιτισμική!
Α.Ν.