O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ανακοίνωση του δήμου για το εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής

Καθησυχαστικοί οι αρμόδιοι φορείς για το εξασθενές χρώμιο.

Την διαβεβαίωση ότι η ποσότητα εξασθενούς χρωμίου το οποίο βρέθηκε σε τρεις γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, δεν εμπνέει ανησυχία για την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μηδενιστεί η πιθανότητα δυσφήμισης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής των Μεγάρων, έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς Δήμου και Περιφέρειας.

Η αντίδραση της διοίκησης ήταν άμεση. Αμέσως μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ελέγχου στις γεωτρήσεις, οργανώθηκε ευρεία σύσκεψη (Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου) στην αίθουσα συμβουλίου της Αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή Περιφέρειας, Δήμου Μεγαρέων, Μάνδρας και Ελευσίνας αλλά και εκπροσώπων, όλων των φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα. Μεταξύ αυτών η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, της ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υδάτων, εκπρόσωποι συλλόγων κλπ. Η διευρυμένη σύνθεση στη σύσκεψη, διασφαλίζει την πρόθεση της Διοίκησης να δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα και ταυτόχρονα να μην αφήσει κανένα ενδεχόμενο παρερμηνείας για τις επιπτώσεις των μετρήσεων.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, καθησυχάζει τους πολίτες και τονίζει ότι "πρέπει όλοι να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους με βάση τα επίσημα στοιχεία, τις μετρήσεις και τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων". Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης διαβεβαιώνει ότι:

  • Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις στις τρεις γεωτρήσεις στις περιοχές Βένιζα και Τούτουλη, ανίχνευσαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου ελάχιστα πάνω από τα ανώτατα όρια που θέτει η ελληνική πολιτεία.

  • Στο νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, ακόμη κι αν ανιχνεύονται μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες ποσότητες χρωμίου, δεν επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές της Αττικής έχουν εμφανιστεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χρωμίου στο νερό και διαδοχικές ανεξάρτητες μελέτες έδειξαν ότι δεν έχει επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή

  • Αν και έχουν υπάρξει επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το νερό από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις δεν θα επηρέαζε την υγεία των πολιτών ακόμη κι αν το έπιναν, η Διοίκηση του Δήμου είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ανεξάρτητα από τις επίσημες διαβεβαιώσεις και το δεδομένο ότι η πολύ μικρή απόκλιση από τα επιτρεπτά όρια εξασθενούς χρωμίου στο νερό, η Διοίκηση του Δήμου, λειτούργησε άμεσα και έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου. Πρωταρχικός στόχος να διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή και να εκμηδενιστεί η πιθανότητα των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, η διάδοση της φήμης του «εξασθενούς χρωμίου» που θα υπονόμευε τα αγροτικά προϊόντα της Μεγαρικής γης. Έτσι ο Δήμος Μεγαρέων:

  • Έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και ξεκινά ο έλεγχος σε όλες τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια της περιοχής για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα αρδευτικά ύδατα της περιοχής

  • Έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για την υδροδότηση της περιοχής των συγκεκριμένων γεωτρήσεων από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή της "Έξω Βρύσης".

Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά τονίζει και θέλει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι τα αυστηρά μέτρα ελέγχου δεν σχετίζονται με την επικινδυνότητα των υδάτων στις τρεις συγκεκριμένες γεωτρήσεις. Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα δυσφήμισης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Επίσης επαναλαμβάνει ότι η υγεία των πολιτών σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό οποιονδήποτε κίνδυνο γιατί ο Δήμος υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ και εξετάζεται η δυνατότητα να υδροδοτηθούν και οι υπόλοιπες περιοχές του Δήμου από το Δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες στις γεωτρήσεις και τα πηγάδια της περιοχής, ώστε να εξαλειφθεί πλήρως ή όποια ανησυχία έχει προκληθεί στους πολίτες του Δήμου.