O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ο δήμαρχος για τις ιχθυοκαλλιέργειες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Για μία ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, και ζήτησε την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 09/02/2012 είχε συνάντηση, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, με τη Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΚΕ εκτός της κας Παπαρήγα, η βουλευτής κα Δ. Μανωλάκου και το μέλος της Κ.Ε. κ. Π. Μεντρέκας, και εκ μέρους της Συντονιστικής επιτροπής των φορέων ενάντια στην ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες εκτός του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κ. Γκάτζιος, ο Αντιδήμαρχος Επιδαύρου κ. Γ. Βερδελής και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Δημητριάδης.

Ο κ. Μαρινάκης, μαζί με τα άλλα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των φορέων, ανέφερε ότι έχουν προσφύγει κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί η ΚΥΑ αφ’ ενός δεν ελήφθη νόμιμα και αφ΄ ετέρου υποβαθμίζει την περιοχή μας.

Το ΚΚΕ, παρ’ ότι δεν είναι κατά της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών όταν αυτές σέβονται το περιβάλλον, στην προκειμένη περίπτωση ζητά να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση των υδατοκαλλιεργειών, αφού αυτή εξυπηρετεί συμφέροντα, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών από την ανάγκη περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι γνώμες των γνωμοδοτικών οργάνων και των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης παρέστη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου μετά από πρόταση του Δήμου Μεγαρέων είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη το υπ’ αριθμόν 15 θέμα ‘’Συζήτηση σχετικά με την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού» (ΚΥΑ 31722/04-11-2011, ΦΕΚ Β΄/ 2505/04-11-2011)’’.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Μεγαρέων και ανέφερε τα εξής:

«Για τη συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση είχαμε λάβει μέρος ως Δήμος στη διαβούλευση. Όμως δεν ακουστήκαμε. Στο Δήμο μας, στην περιοχή ΄΄Κάτω Αλώνι΄΄ στην Κακιά Σκάλα έχει ήδη δοθεί μία άδεια. Σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αν θα την επισκεφθείτε, πραγματικά θα λυπηθείτε για αυτούς τους ανθρώπους που πήραν τέτοιες αποφάσεις και έδωσαν αυτήν την άδεια. Και επειδή το γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις κάτω από το πρίσμα άλλων συμφερόντων, δε θα επιτρέψουμε ως τοπική κοινωνία την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Εμείς βεβαίως προσβάλλαμε αυτήν την απόφαση, προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και ζητήσαμε και αναστολή της εκτέλεσής της. Για τη συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση είχαμε λάβει μέρος στη διαβούλευση. Είχαμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν όμως μία ομόφωνη απόφαση της τοπικής κοινωνίας δεν λαμβάνεται υπ’ όψη, δεν λαμβάνεται επίσης υπ΄ όψη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ερχόμαστε προ αποτελέσματος που μία απόφαση πάρθηκε με παράνομο τρόπο. Αυτή την απόφαση, αυτές τις κατάπτυστες ενέργειες όχι μόνο τις καταδικάζουμε αλλά δεν πρόκειται να τις κάνουμε πράξη.

Ζητώ τη συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε μία τέτοια προσπάθεια που αφορά στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, όχι μόνον για την περιοχή των Μεγάρων, αλλά για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Θέλω λοιπόν να είναι σύμφωνη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ευθυγραμμιστούμε, ώστε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω που φέρατε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής».

Το θέμα συζητήθηκε εκτενέστατα και ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες και επανεξέτασής της.