O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΣΠΑΤΑΛΗ»

ανακοίνωση της "Ένωσης Πολιτών"

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως, τουλάχιστον από πλευράς οικονομικών, το ελληνικό κράτος διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους του. Η αλόγιστη πολιτική των κομμάτων εξουσίας οδήγησε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή και αντί να τιμωρηθούν και να πληρώσουν αυτοί, που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση, φορτώνουν όλα τα βάρη στους πολίτες με οδυνηρά αποτελέσματα την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη και την δραματική μείωση μισθών και συντάξεων. Το δε κράτος συνεχώς περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες με συνέπεια την οικονομική ύφεση.
Όλα αυτά έχουν βεβαίως αντίκτυπο και στα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι όμως για πρώτη φορά έχουν έσοδα προβλεπόμενα επακριβώς από νόμο και είναι τα εξής:
το 20% του Φόρου Εισοδήματος
το 12% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας(Φ.Π.Α.)
το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας(Φ.Α.Π.)

Εκτός από τα παραπάνω, εισπράττουν κάθε δίμηνο, μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους. Επίσης, κάνουν χρήση διαφόρων προγραμμάτων(και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την εκτέλεση έργων.
Αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε, θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να ήταν πολύ φειδωλή στις δαπάνες και να ξοδεύει τα χρήματα, που διαχειρίζεται, μόνον προς όφελος των πολιτών.
Αντί αυτού ο Δήμαρχος έχει επιλέξει να σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών σε ενέργειες και διαδικασίες, που κανένας άλλος Δήμαρχος δεν είχε κάνει μέχρι τώρα σε τέτοια έκταση, παρ’ ότι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι δεν είχαν, να αντιμετωπίσουν την σημερινή οικονομική κατάσταση.
Μερικές από τις ανεπίτρεπτες σπατάλες, που κάνει ο Δήμαρχος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι οι παρακάτω:
- Μία από τις πρώτες αποφάσεις, που πήρε, αν όχι η πρώτη, ήταν να προσλάβει πέντε(5) ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Ούτε πρωθυπουργός να ήταν.
- Προσέλαβε Γενικό Γραμματέα στο Δήμο, με αρκετά υψηλό μισθό.
- Έδωσε μισθούς σε Προέδρους και Αντιπρόεδρο των Νομικών Προσώπων του Δήμου(«Ηρόδωρος», ΔΗΚΕΔΗΜΕ).
Υπ’ όψη πως τα παραπάνω δεν τα προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη». Προβλέπονται από παλαιότερη νομοθεσία, η οποία όμως δεν επιβάλλει, απλώς επιτρέπει, γι’ αυτό και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι είχαν κάνει μερική χρήση και μόνο για τους συμβούλους.
Σε κάθε ευκαιρία κάνει δεξίωση και χρησιμοποιεί ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει τόσο συχνή χρήση και σε τόσο μεγάλη έκταση.
Ξοδεύει σε ένα χρόνο 300.000 ευρώ περίπου για μεταφορά κλαδιών και μεγάλων αντικειμένων στις περιοχές Αλεποχώρι, Κινέτα και Βλυχάδα. Ενδιαφέρον θα είχε να ανακοινωθεί από ποία σημεία (συγκεκριμένα) τα πήρανε και σε ποιους χώρους ( συγκεκριμένα ) τα πήγανε.
Όλα τα παραπάνω, εάν υπολογισθούν και οι ασφαλίσεις, που πληρώνονται και με πρόχειρους υπολογισμούς, μπορεί να ανέρχονται σε 600-700.000 ευρώ το χρόνο.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι θα μπορούσε να γίνει στο Δήμο με σωστή, συνετή και χρηστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»