O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ. ΔΤ: 0068 / 13-03-2012
Θέμα: Αναγκαίες διευκρινίσεις


Η Διοίκηση του Δήμου εκτός του καθιερωμένου πλαισίου της ενημέρωσης των Δημοτών για τις ενέργειες, τις δράσεις και τις εξελίξεις στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και του πολίτες, θεωρεί εξίσου αναγκαίο να υπενθυμίσει κάποια βασικά δεδομένα, τα οποία ο υπέρμετρος λαϊκισμός, η αγωνία να ασκηθεί άσκοπη και εύκολη κριτική και η μονομέρεια, δείχνουν να αγνοούν.

• Η Διοικητική Μεταρρύθμιση διαμόρφωσε νέα, δύσκολα δεδομένα με τις συνενώσεις των δήμων. Ουσιαστικά το κράτος χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία, αποφάσισε να εφαρμόσει τον "Καλλικράτη" και το έκανε τόσο πρόχειρα ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης, "σχεδίαζε" τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με –τουλάχιστον – ανεπαρκή κριτήρια. Η κεντρική Διοίκηση με μία απόφαση, απεκδύθηκε των ευθυνών που σωρευθήκαν τα τελευταία χρόνια και τις μετέφερε στις νέες διοικήσεις των Καλλικρατικών Δήμων. Η συνένωση του Δήμου Μεγάρων με το Δήμο Νέας Περάμου, αν και ήταν από τις πιο αρμονικές και τις πιο "φυσιολογικές", απαίτησε χρόνο, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά. Επίσης θυμίζουμε ότι πέρα από το ζήτημα της ενοποίησης των Δήμων, η νέα Διοίκηση αντιμετώπισε μία σειρά περαιτέρω δυσκολιών με χαρακτηριστικότερη την απουσία ακόμη και προϋπολογισμών στο Δήμο Μεγαρέων.
• Στην όντως πολύ δύσκολη συγκυρία, πολλοί θεωρούν ότι το τιτάνιο έργο της ενοποίησης των δύο Δήμων, έγινε με κάποιο "μαγικό τρόπο", θεωρούν ότι οι δύο πόλεις ξαφνικά μπήκαν στον αυτόματο πιλότο και τα θέματα λύθηκαν χωρίς κόπο και χωρίς σκληρή δουλειά από τους υπαλλήλους των δύο Δήμων. Επίσης οι ίδιοι, προφανώς θεωρούν ότι οι Δήμοι αποτελούν τράπεζες στις οποίες οι δημότες καταθέτουν τις μηνιαίες εισφορές τους. Επίσης το ίδιο εύκολα, συμπεραίνουν ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ιδιαίτερα στις μέρες μας) διαθέτει λίστες με τους Δήμους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, γνωρίζει τις ανάγκες τους και για την υλοποίησή τους, στέλνει αφειδώς χρήματα. Φαντάζονται προφανώς, ότι για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια δεν απαιτούνται άνθρωποι που εργάζονται για την διεκδίκησή τους.
• Ταυτόχρονα, οι ίδιοι άνθρωποι, υποστηρίζουν ότι στο νέο Δήμο, τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής, (στην περίοδο που η πολιτική αλλά και η τεχνοκρατική αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων, απαιτεί την σκληρή διεκδίκηση των λύσεων) δεν χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες όπου θα παράγουν αποτελέσματα με βάση την εργασία, τις γνώσεις και εμπειρία. Θεωρούν, επειδή προφανώς στη ζωή τους δεν χρειάστηκε να βγουν από τα δεδομένα τους πλαίσια, ότι ο "σύμβουλος" είναι κάποιος άεργος - χαραμοφάης που απλά πληρώνεται για να κάθεται και αποτελεί σπατάλη για το δημόσιο. Ή ακόμη χειρότερα θεωρούν ότι στη σύγχρονη εποχή η Διοίκηση πρέπει να αποτελεί "ενός ανδρός Αρχή" όπου ο Δήμαρχος αποφασίζει και διατάζει και είναι κάτι σαν "φωτεινός παντογνώστης" που μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα, χωρίς τη στήριξη των συνεργατών του, όλες τις υποθέσεις
• Δυστυχώς για αυτούς που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινωνική ζωή με λαϊκισμό και ανούσιες υπερβολές, ο Δήμαρχος Μεγαρέων τους διαβεβαιώνει, ότι σέβεται και εκτιμά τη συλλογική δουλειά, απαιτεί και είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι στο Δήμο γίνεται σκληρή δουλειά και αυτή η δουλειά έχει σημαντικά και εμφανή αποτελέσματα. Ο Δήμαρχος μιας σύγχρονης πόλης, όπως η Διοίκηση αντιμετωπίζει και οραματίζεται το Δήμο Μεγαρέων, δίνει το πολιτικό στίγμα, δίνει την προοπτική, συνεργάζεται, χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις, προκειμένου να έχει αποτελέσματα.
Μέσα σε λίγους μήνες η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε να υπογράψει σημαντικές συμφωνίες, κατάφερε να ξεπεράσει και να κλείσει χρόνιες πληγές που ταλαιπωρούσαν το Δήμο και την περιοχή. Κατάφερε να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα σημαντικά θέματα και πρώτο από αυτά, το θέμα της διαφάνειας, της ορθολογικής λειτουργίας και κυρίως λειτουργεί με βάση τους κανόνες και τη νομιμότητα. Είναι λογικό ότι η εύκολη κριτική, είναι το μόνο όπλο και η μόνη δυνατότητα που δίνεται στο λαϊκισμό και φανερώνει αποκλειστικά και μόνο την αδυναμία του, να αναγνωρίσει την εξέλιξη του Δήμου, τη διαφορά με το παρελθόν και να συμβάλει στο να αναπτυχθεί η πόλη.
• Ευτυχώς, η εποχή που διανύουμε δίνει πολύ πιο εύκολα τη δυνατότητα στους Δημότες να αντιλαμβάνονται πότε η κριτική είναι εποικοδομητική, πότε στοχεύει στην βελτίωση των όποιων δυσλειτουργιών και πότε γίνεται για να εξυπηρετήσει το λαϊκισμό.
• Οι πολίτες, μπορούν να αναγνωρίσουν, πολύ ευκολότερα, πότε ο δημόσιος λόγος έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα και πότε έχει στείρα αντιπολιτευτική στόχευση. Οι πολίτες επίσης, μπορούν να αναγνωρίζουν πότε για παράδειγμα, μία εφημερίδα τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, πότε προβάλλει με προκλητική μονομέρεια τα θέματα, πότε ενισχύει τα ελάσσονα προκειμένου να αποκρύψει τα σημαντικά.

Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά, δηλώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να κάνουν υποδείξεις στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται ο Δημόσιος Διάλογος, δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να κάνουν υποδείξεις για το πως θα ασκείται η κριτική της αντιπολίτευσης και δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να λειτουργήσουν ως αρχισυντάκτες των εφημερίδων.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης σε αντίθεση με τη συνήθη και αναγκαία διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις του Δήμου, θεώρησε σκόπιμο να επισημανθούν κάποια αυτονόητα δεδομένα, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας Δημότης ο οποίος θα θεωρήσει τη σιωπή ως ένδειξη ενοχής.

Η Διοίκηση του Δήμου ελπίζει και επιθυμεί να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια θέση να πρέπει να επιχειρηματολογεί για το αυτονόητο. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι συνεχίζει ακούραστα το έργο της, συνεχίζει να στηρίζεται στη νομιμότητα, εμμένει στη διαφάνεια, ενισχύει καθημερινά την προοπτική της περιοχής με έργα ουσίας, συμφωνίες που αποδίδουν, με σχέδιο, στόχους και αποτελεσματικότητα.