O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων: "Πλήρης απορρύπανση ακτών – βυθού"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ. ΔΤ: 0070/13-03-2012
Θέμα: Πλήρης απορρύπανση ακτών – βυθού

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να προχωρήσει η πλήρης απορρύπανση της περιοχής από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δυστύχημα και τη βύθιση εφοδιαστικού δεξαμενοπλοίου στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στην περιοχή προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό και τις επιπτώσεις του. Επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς και επισκέφτηκε την περιοχή της ρύπανσης για να επιβλέψει μαζί με τους αρμόδιους φορείς τη διαδικασία της απορρύπανσης.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Μεγαρέων, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τον Λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας και με την εταιρεία που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

Ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, ο πρόεδρος της εταιρείας (Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ) που έχει αναλάβει την απορρύπανση Γιάννης Πολυχρονόπουλος, επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους επαγγελματίες ψαράδες και τους φορείς της Νέας Περάμου και τους καθησύχασε, τονίζοντας ότι θα υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως επίσης και των ακτών.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η απορρύπανση θα γίνει με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί τίποτε λιγότερο από την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία που έχει αναλάβει την απορρύπανση καθώς διαθέτει διεθνή εμπειρία (της έχει ανατεθεί στο παρελθόν από τα Ηνωμένα Έθνη ο καθαρισμός των ακτών του Λιβάνου από πετρελαιοκηλίδα, η οποία δημιουργήθηκε μετά τον βομβαρδισμό του, και σε εθνικό επίπεδο, ανέλαβε το έργο προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος και περισυλλογής πετρελαιοειδών από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του C/S "SEA DIAMOND" στη Σαντορίνη) επίσης διαθέτει πιστοποίηση από το Βρετανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (The Nautical Institute) για την παροχή εκπαιδεύσεων σε θέματα αντιμετώπισης ρυπάνσεων από πετρελαιοειδή σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization – I.M.O.).

Η ανάθεση του έργου απορρύπανσης σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, παρέχει τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου.

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης επισημαίνει ότι προτίθεται να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες και θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή προς τους υπαίτιους της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου.